Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Τα γαϊδουράκια της Λήμνου και η Καλλίπολη


Το γαιδουράκι θεωρείται ο καλύτερος χαράκτης δρόμων σε απόκρημνες περιοχές.

Στή Καλλίπολη, εκτός του γνωστού Simpson, που ονομάστηκε “ ο άνθρωπος με το γαϊδουράκι” και έκανε εξαιρετική δουλειά στη διάσωση των τραυματιών, υπάρχουν μαρτυρίες και επιστολές που αναφέρουν οτι γαϊδουράκια της Λήμνου μεταφέρθηκαν και εργάστηκαν πολύ σκληρά για τα αυστραλιανά στρατεύματα, καθώς και των άλλων χωρών, για τις προμήθειες, τους τραυματίες και πολλά άλλα, πάνω στο τραχύ και απότομο έδαφος του όρμου των ANZAC.

Η 13η LHR ηλθε στην Καλλίπολη χωρίς τα άλογά της. Κρατήθηκαν πίσω στην Αίγυπτο, επειδή το τουρκικό έδαφος δεν θεωρήθηκε κατάλληλο για αυτά. Τα γαϊδούρια ήταν πιό ευκίνητα και άξιοι αναπληρωτές τους.
Βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Australian War Memorial και της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Βικτώριας, που μαρτυρούν ότι τα γαϊδούρια είχαν αγοραστεί στη Λήμνο καθ 'οδόν προς την Καλλίπολη και ταξίδεψαν στο κατάστρωμα του HMT Ascot και άλλων πλοίων, όπως δείχνει και η φωτογραφία. Αργότερα τιμήθηκαν και με στρατιωτικά μετάλια. Πλησιάζοντας την εκατονταετηρίδα του WW1, θυμούμενοι εκείνους που αγωνίστηκαν στην Καλλίπολη, πρέπει επίσης να θυμόμαστε και τα ζώα που έκαναν το έργο των στρατιωτών πιο εύκολο. Τά γαϊδούρια, τα άλογα και τα σκυλιά. Δεν επέλεξαν να είναι εκεί και πολλά απο αυτά έχασαν και τη ζωή τους, δουλεύοντας κάτω απο ακραίες συνθήκες.
Γ. Φίκαρης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου