Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ιστορίες Λημνιών: Ο «grandpapa» των ελλήνων μεταναστών της Ν. Αυστραλίας Γ. Τραμουντάνης


Το 1842 σε ηλκία 20 χρόνων, νέος άντρας με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια, μετά από μεγάλο και εξαντλητικό ταξίδι, έφτανε σε λιμάνι της Αδελαΐδας, στη Νότια Αυστραλία.
Ήταν ο Γιώργος Τραμουντάνης (Tramundanas) από τη Λήμνο. Τον ίδιο χρόνο έφτανε στην Δυτική Αυστραλία και ο αδελφός του Θόδωρος. Στη νέα αυτή γη τα δύο αδέλφια έχασαν τη μεταξύ τους επαφή και δεν ξανασυναντήθηκαν.
Τον Γ. Τραμουντάνη τον συναντάμε αργότερα να φτιάχνει κρασί και κονιάκ και μετά να δουλεύει σε άγνωστο οινοποιείο της Αδελαΐδας. Για ευκολία προφοράς, αγγλοποίηση και  μεγαλύτερη αποδοχή, άλλαξε το όνομά του και το έκανε North (κατά το βόρειος άνεμος που είναι η τραμουντάνα). Η παλιά του αγάπη προς τη θάλασσα τον έφερε πάλι πίσω σ’ αυτήν και το 1858 ήταν καπετάνιος στο SS Admella, ένα πλοίο 400 κόρων, φτιαγμένο στη Γλασκώβη της Σκωτίας, που έκανε ταξίδια μεταξύ Αδελαΐδας και Μελβούρνης. Ημερομηνία απόλυσής του απ’ το πλοίο 19/7/1858.
Τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου το πλοίο βυθίστηκε είκοσι χιλιόμετρα από το Portland της  Ν. Αυστραλίας, παίρνοντας μαζί του τουλάχιστον 22 ψυχές από τους 70 που επέβαιναν ως πλήρωμα και επιβάτες.
Φτάνοντας στο Port Adelaide, συνάντησε την Lydia Vosper, γεννημένη το 1935 στο Devon της Αγγλίας, η οποία είχε φθάσει στην Αυστραλία το 1855. To 1858 ασπάστηκαν και οι δύο τον καθολικισμό, παντρεύτηκαν και έκαναν πέντε παιδιά (τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι). Ο George Henry ήταν ο πρώτος γιος στη Ν. Αυστραλία που γεννήθηκε από έλληνα πατέρα.
Το 1881 ο George North και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Tungratt Ward, όπου για εννιά χρόνια είχε φάρμα. Το 1890 τον τον βλέπουμε να μετακομίζει πάλι έξω από το Brandfield και ξανά στο North Park. Το 1892 μετακόμισε στο Bald Fields, όχι μακριά από το γιο του George Henry, που είχε επίσης φάρμα.
Τέλος, ο North, αναγνωρισμένος και επιτυχημένος, μετακομίζει για τελευταία φορά με τη Lydia στο Newland Grand, για να ζήσει με το γιο του Hero και την οικογένειά του το τελευταίο μέρος της ζωής του. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή στις 29/1/1911 σε ηλικία 89 ετών.
Η ιστορία του George Tramountanas δεν χάνεται στο χρόνο. Την κράτησαν ζωντανή οι επόμενες γενιές, οι οποίες τον ονόμασαν «grandpapa».
Το Δεκέμβρη του 1989, σε εκδήλωση σε μουσείο για τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στη Ν. Αυστραλία, παρουσιάστηκαν ντοκουμέντα, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά του είδη. Στη μνήμη του έχουν λάβει χώρα δύο εκδηλώσεις από την ελληνική κοινότητα της Ν. Αυστραλίας. Στις 20 Ιουνίου του 1993 και στις 10 Απριλίου του 1994 έγιναν εκδηλώσεις και τοποθετήθηκαν πλακέτα και προτομή, ενώ προβλήθηκαν φωτογραφίες κ.α. γύρω από τη ζωή του George North και της οικογένειάς του.
Μάλιστα, ο George Henry, ως ο πρώτος άνδρας που γεννήθηκε στην Αυστραλία από πατέρα έλληνα μετανάστη, έγινε αποδέκτης μεγάλων τιμών από τους Έλληνες της Ν. Αυστραλίας, γιατί τον θεωρούν πατέρα όλων των Ελλήνων της περιοχής.
Ο τρισέγγονος του Γ. Τραμουντάνη κ. Willis έφτασε αυτές τις μέρες στη Λήμνο, αναζητώντας τα ίχνη των προγόνων του. Δυστυχώς, δεν βρέθηκαν έως τώρα στοιχεία που να θυμίζουν κάτι από την ιστορία του προγόνου του. 

1 σχόλιο: